Kroesová tvrdí, že odchod Grécka z eurozóny tento klub nepoškodí

07.02.2012 Celý región

Brusel 7. februára (TASR) – Grécko môže opustiť eurozónu bez toho, aby to poškodilo európsku monetárnu úniu, uviedla eurokomisárka zodpovedná za oblasť digitálnej agendy Neelie Kroesová pre dnešné vydanie holandského denníka Volkskrant.

Kroesová je aj napriek svojej bruselskej pracovnej agende v rámci Európskej komisie členkou holandskej vládnucej Strany slobody a demokracie (VVD). Tento pravicový politický subjekt nie je oficiálne zástancom toho, aby sa Gréci vzdali eura v prospech drachmy, svojej bývalej meny, ale Kroesová tvrdí, že vystúpenie Grécka z eurozóny by nebola až taká dramatická udalosť.

\"Určite by nebol dôvod zavolať \'Muž cez palubu!\', ak by niektorá z krajín opustila eurozónu,\" uviedla komisárka v rozhovore o Grécku pre holandský denník.

Kroesová sa netajila kritikou na adresu novej gréckej vlády a tvrdí, že Atény vôbec neplnia dané záväzky. Prejavuje sa to podľa nej aj tým, že došlo iba k slabým škrtom v oblasti verejných výdavkov a štrukturálne reformy uviazli.

\"Mali by nasledovať príklad Talianska, kde nový premiér Mario Monti vyvíja dynamické aktivity,\" odkázala Kroesová Grékom a dodala, že tieto zmeny znamenajú také isté bolestné následky pre Talianov, ako by znamenali aj pre Grékov.
 

Vyberte región